ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

12 Μαΐου 2021

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι διατάξεις του Νόμου περί Ρύθμισης του Διακανονισμού Ληξιπρόθεσμων Φόρων (Νόμος) έχουν τροποποιηθεί προσφέροντας μερική απαλλαγή από τόκους και κυρώσεις. Ο τροποποιημένος νόμος δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι διατάξεις του οποίου ισχύουν από τις 29 Απριλίου 2021, ημερομηνία δημοσίευσής του.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Ο Νόμος δίνει την ευκαιρία σε εταιρείες και ιδιώτες που έχουν καθυστερήσει τους φόρους, να τους διευθετήσουν μέσω ενός ρυθμιζόμενου προγράμματος δόσεων (μέσω της Κυβερνητικής Πύλης της Αριάδνη) επωφελούμενοι της μερικής απαλλαγής από οφειλόμενους τόκους και κυρώσεις, αλλά όχι από τον οφειλόμενο φόρο.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Ο τροποποιητικός νόμος προβλέπει ότι οι «δικαιούχοι φορολογούμενοι» μπορούν να εισέλθουν στο καθεστώς μερικής απαλλαγής από τους τόκους και τις κυρώσεις που οφείλονται σε ληξιπρόθεσμους φόρους που σχετίζονται με τα φορολογικά έτη 2016 - 2019 (συμπεριλαμβανομένων και των δύο ετών) υπό όρους.

Οι "δικαιούχοι φορολογούμενοι" είναι:

  1. Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που υπόκεινται σε ΦΠΑ
  2. Επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που απαλλάσσονται από την υποχρέωση εγγραφής ΦΠΑ (π.χ. εγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία, σχολές μουσικής και σχολές χορού)

που παρουσίασαν μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών τους κατά τουλάχιστον 25% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, λόγω της διακοπής των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από τον COVID-19.

Η αίτηση για το πρόγραμμα δόσεων πρέπει να υποβληθεί εντός 12 μηνών από την έναρξη ισχύος του τροποποιητικού νόμου (δηλαδή έως τις 29 Απριλίου 2022) υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι οφειλόμενες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν πριν από την ημερομηνία της αίτησης και το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021 .

Τερματισμός ρυθμιζόμενου συστήματος διακανονισμού

Σύμφωνα με το νόμο, ένα σύστημα διακανονισμού τερματίζεται σε περιπτώσεις όπου ο φορολογούμενος καθυστερεί να πληρώσει 5 δόσεις.

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19, οι δόσεις που δεν έχουν πληρωθεί κατά τη διάρκεια της περιόδου των 10 μηνών, Μάρτιος - Δεκέμβριος 2020, δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση των 5 καθυστερημένων δόσεων.