ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

26 Αυγούστου 2021

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την έναρξη λειτουργίας του μητρώου πραγματικών δικαιούχων («το Μητρώο») Εταιρειών και την υποβολή στοιχείων που αφορούν σε αυτό προς τον Έφορο Εταιρειών μέσω της ιστοσελίδας του Κλάδου Εταιρειών.

Το Μητρώο άρχισε την λειτουργία του στις 16/03/2021. Στις 12/03/2021 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας η Κ.Δ.Π. 112/2021 η σχετική Οδηγία του Εφόρου Εταιρειών («Οδηγία για την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων Εταιρειών και Άλλων Νομικών Οντοτήτων) του 2021») που εκδίδεται δυνάμει των προνοιών του άρθρου 61Α του Περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου και για σκοπούς εναρμόνισης με την οδηγία ΕΕ 2018/843 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ημερομηνίας 30/05/2018, παρέχουσα πληροφορίες αναφορικά με την λειτουργία του Μητρώου.

Η Οδηγία εφαρμόζεται σε όλες τις Εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες (συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιρισμών) που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών. Αυτές που είναι εγγεγραμμένες στον Έφορο Εταιρειών πριν τις 16 Μαρτίου 2021 έχουν διορία εγγραφής «στο Μητρώο» μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2022. Όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις εγγραφής μετά τις 16 Μαρτίου 2021 θα έχουν διορία εγγραφής «στο Μητρώο» μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Για περαιτέρω αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με «το Μητρώο», μπορείτε να ανατρέξετε στην ακόλουθη σελίδα του Εφόρου Εταιρειών:   

https://www.companies.gov.cy/gr/βάση-πληροφοριών/νέα/παρουσιάσεις-διαδικτυακού-σεμιναρίου-μητρώου-πραγματικών-δικαιούχων  

Επίσης πιο κάτω θα βρείτε τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε εκ μέρους σας, με την καταχώρηση στοιχείων «το Μητρώο»:

  1. Κάθε εταιρεία θα πρέπει αρχικά να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό προφίλ / λογαριασμό στην Κυβερνητική Πύλη «Αριάδνη». Ίσως αρκετοί πελάτες να είναι ήδη καταχωρημένοι και θα το επιβεβαιώσουν μαζί μας  
  2. Για να γίνει αυτό, κάθε εταιρεία θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  3. Μόλις δημιουργηθεί το προφίλ / λογαριασμός στην «Αριάδνη», θα πρέπει να ταυτοποιηθεί από το Κέντρο του Πολίτη (ΚΕ.ΠΟ). Για αυτό το σκοπό απαιτείται η κράτηση ραντεβού με το ΚΕ.ΠΟ, η οποία εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα τους
  4. Μόλις ολοκληρωθούν τα πιο πάνω, τα στοιχεία που αφορούν στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων των εταιρειών και άλλων νομικών οντοτήτων, θα μπορούν να καταχωρηθούν μέσω της κυβερνητικής Πύλης «Αριάδνη».

Σας υπενθυμίζουμε ότι η καταχώρηση στοιχείων για τους πραγματικούς δικαιούχους στο κεντρικό μητρώο, είναι υποχρεωτική. Σε περίπτωση μη καταχώρησης των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων μέχρι τις 15.03.22, οι εταιρείες θα επιβαρύνονται με πρόστιμο. 

Η εταιρεία μας μπορεί να βοηθήσει στην πιο πάνω διαδικασία, μετά από την έγκριση σας. Η χρέωση μας για να προχωρήσουμε με όλη την πιο πάνω διαδικασία είναι €250 + ΦΠΑ.