ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

13 Δεκεμβρίου 2022

Υπηρεσίες επισιτισμού και εστίασης

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, για την Εγκύκλιο 11/2022  που έκδωσε το Τμήμα Φορολογίας σε σχέση με την φορολογική μεταχείριση των υπηρεσιών επισιτισμού και εστίασης. Πρωταρχικός σκοπός της εν λόγω εγκυκλίου είναι να διευκρινισθεί η έννοια των:

  1. Υπηρεσιών εστιατορίου και εστίασης
  2. Υπηρεσιών στήριξης
  3. Παραδόσεων τροφίμων και ποτών για κατανάλωση εκτός υποστατικών

1.Υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης

Οι υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης, ‘συνίστανται στην παράδοση παρασκευασμένων ή μη παρασκευασμένων τροφίμων ή ποτών ή και των δύο για ανθρώπινη κατανάλωση συνοδευόμενες από επαρκείς υπηρεσίες στήριξης που καθιστούν δυνατή την άμεση κατανάλωση τους’.

2.Υπηρεσίες Στήριξης

Σύμφωνα με το Διοικητικό Δικαστήριο (ΔΔ), υπηρεσίες στήριξης αποτελούν συνδυασμό των ακόλουθων στοιχείων: λειτουργεία κουζίνας, λήψη παραγγελίας, ετοιμασία και σερβιρίσματος της παραγγελίας, διάθεση ειδικά διαμορφωμένου χώρου για την άμεση κατανάλωση τροφίμων ή και ποτών και καθαρισμός του χώρου μετά την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι:

  1. ως προς τον συντελεστή ΦΠΑ οι επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν φαγητό, είτε προπαρασκευασμένο είτε μη προπαρασκευασμένο, με ή χωρίς ποτό (προπαρασκευασμένο ή μη), επιβάλουν το μειωμένο συντελεστή 9%. Δεν έχει σημασία αν απλώς προσφέρεται ποτό και όχι φαγητό πριν ή μετά το κλείσιμο της κουζίνας.
  2. Οι επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν στα υποστατικά τους για άμεση κατανάλωση μόνο πότο και δεν έχουν την δυνατότητα παροχής γεύματος, εκτός ενδεχομένως να προσφέρουν συνοδευτικά αγαθά όπως π.χ. ξηρούς καρπούς ή πατατάκια, επίσης παρέχουν υπηρεσίες που εμπίπτουν στο μειωμένο συντελεστή 9%. Σε αυτές τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται τα μπαρ, δισκοθήκες, καφετέριες και παρόμοιες επιχειρήσεις.

3.Παραδόσεις τροφίμων και ποτών

Όταν τα τρόφιμα μεταφέρονται από τον ίδιο τον καταναλωτή (take away) είτε από την επιχείρηση (delivery), ανεξαρτήτως του βαθμού υποστήριξης που παρέχεται, η εν λόγω παραδόσεις υπόκεινται στο μειωμένο συντελεστή 5%. Ο μειωμένος συντελεστής 5% ισχύει επίσης για το νερό και για άλλα ποτά όπως χυμοί και μη ανθρακούχα ποτά. Οι παραδόσεις αλκοολούχων ποτών και  αναψυκτικών για κατανάλωση εκτός των υποστατικών της επιχείρησης υπόκεινται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Όλα τα πιο πάνω ισχύουν από την ημερομηνία της παρούσας Εγκυκλίου (6/12/2022).

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον σύνδεσμο.

https://www.mof.gov.cy/mof/tax/taxdep.nsf/All/A2C80B35B61825DCC225891300454BB5/$file/%CE%95%CE%B3%CE%BA%CF%8D%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82%2011_2022.pdf?OpenElement